Ακτινογραφία

Η Ακτινογραφία χρησιμοποιείται από παλιά και συχνά για την ιατρική απεικόνιση χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ συμβάλλοντας στη διάγνωση πολλών παθήσεων.

Αποτελεί μία ανώδυνη ιατρική εξέταση, η οποία παράγει εικόνες των εσωτερικών περιοχών του σώματος, πχ του θώρακα, της περιοχής της κοιλιάς και των οστών.

Συστήνεται να προηγείται επικοινωνία με την γραμματεία μας για διευκρινίσεις επί της προετοιμασίας, καθώς διαφοροποιείται βάσει του ιστορικού του ασθενούς.

Είναι ασφαλής εξέταση; Μπορώ να κάνω Ακτινογραφία όταν είμαι έγκυος;

Μπορεί να μην επιτρέπεται να κάνετε ακτινογραφία εάν είστε έγκυος. Αυτό εξαρτάται από το είδος της εξέτασης, μιας και τα επίπεδα έκθεσης σε ακτινοβολία ποικίλλουν. Ακόμα κι αν ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός, είναι ο ιατρός σας πιθανόν να σας συμβουλεύσει να αναβάλετε την εξέταση για μετά τον τοκετό.

 Πότε ζητείται μια Ακτινογραφία;

Η ακτινογραφία χρησιμοποιείται πιο συχνά για να παρέχει στον ιατρό σας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση εσωτερικών περιοχών του σώματός σας. Οι συχνότερες ακτινογραφίες γίνονται για τον θώρακα και τη σπονδυλική στήλη.

 Ποια είναι η προετοιμασία για την Ακτινογραφία;

Τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία. Μπορεί να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε μερικά ή όλα τα ρούχα σας ή κάποια κοσμήματα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις εικόνες της ακτινογραφίας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε ή να μείνετε όρθιοι, έτσι ώστε το μέρος του σώματός που πρέπει να εξεταστεί να βρίσκεται μεταξύ του μηχανήματος και της πλάκας απεικόνισης. Θα πρέπει να είσαστε ακίνητοι, ώστε η εικόνα που θα παραχθεί να είναι σωστή.

Πόση ώρα διαρκεί;

Η εξέταση διαρκεί 10-15 λεπτά.

Πότε μπορώ να έχω τα αποτελέσματα;

Ο ακτινολόγος θα μελετήσει την ακτινογραφία και θα εκδώσει λεπτομερή διάγνωση, εντός 2-3 ημερών από την πραγματοποίηση της εξέτασης.

 

Στο Aκτινολογικό εργαστήριο της IASYS CLINIC πραγματοποιούνται όλες οι απλές ακτινολογικές εξετάσεις.
Το Ακτινολογικό εξυπηρετεί άμεσα όσους νοσηλεύονται καθώς και όλους τους εξωτερικούς ασθενείς.

Το ακτινολογικό της IASYS CLINIC έχει σύμβαση με ΕΟΠΥΥ.