Με το Holter ρυθμού γίνεται η καταγραφή του καρδιακού ρυθμού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (24 έως και 96 συνεχόμενες ώρες). Η πιο συνήθης ένδειξη είναι η διάγνωση και εκτίμηση καρδιακών αρρυθμιών ή διαταραχών αγωγής και η εντόπιση πιθανής καρδιακής αρρυθμίας σε ασθενείς με συγκοπικά ή λιποθυμικά επεισόδια. Επίσης, το Holter ρυθμού παίζει σημαντικό στην εκτίμηση της πρόγνωσης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητος της αντιαρρυθμικής θεραπείας.

Το Holter ρυθμού αποτελεί την πιο συχνή μορφή περιπατητικής ηλεκτροκαρδιογραφικής καταγραφής, με 2 ή 3 κανάλια ηλεκτροκαρδιογραφήματος, τοποθετούνται ηλεκτρόδια στο στήθος του ασθενούς, για 24 έως και 96 ώρες

Οι βασικές ενδείξεις είναι,συγκοπή ή επεισοδιακή ζάλη, αίσθημα παλμών, εκτίμηση της καρδιακής συχνότητος σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, καταγραφή πιθανών ασυμπτωματικών κοιλιακών εκτάκτων συστολών ή μη εμμένουσας κοιλιακής ταχυκαρδίας σε ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, , σύνδρομο QT ή σύνδρομο Brugada, εκτίμηση μετά από οξύ στεφανιαίο επεισόδιο και εκτίμηση σιωπηρής μυοκαρδιακής ισχαιμίας.