ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ

Στο Καρδιολογικό Τμήμα των Εξωτερικών Ιατρείων, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, ο ασθενής πραγματοποιεί τον απαραίτητο κλινικό, εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο (καρδιολογικό check-up).

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Triplex Καρδιάς – Αγγείων
  • Εργαστηριακός Έλεγχος
  • Καρδιολογική εκτίμηση

Ο Ιατρός αφιερώνει τον απαιτούμενο χρόνο και εστιάζει στις ανάγκες του καθενός. Με έμφαση στην σωστή επικοινωνία, στόχος μας είναι η προσωποποιημένη προσέγγιση των ασθενών. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων. Το μεταβολικό σύνδρομο, το συστηματικό κάπνισμα, η υπέρταση και η παχυσαρκία αποτελούν τους βασικούς προδιαθεσικούς παράγοντες των καρδιαγγειακών παθήσεων. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η κατάλληλη ενημέρωση ταυτόχρονα με την επίλυση πιθανών αποριών. Σε συνεργασία με τον ασθενή, σχεδιάζουμε τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου που θα μας βοηθήσει τόσο στον προγραμματισμό των κατάλληλων παρεμβάσεων όσο και στη χορήγηση της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.

ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΥΠΕΡΗΧΟΙ

HOLTER ΡΥΘΜΟΥ

Με το Holter ρυθμού γίνεται η καταγραφή του καρδιακού ρυθμού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (24 έως και 96 συνεχόμενες ώρες). Η πιο συνήθης ένδειξη είναι η διάγνωση και εκτίμηση καρδιακών αρρυθμιών ή διαταραχών αγωγής και η εντόπιση πιθανής καρδιακής αρρυθμίας σε ασθενείς με συγκοπικά ή λιποθυμικά επεισόδια. Επίσης, το Holter ρυθμού παίζει σημαντικό στην εκτίμηση της πρόγνωσης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητος της αντιαρρυθμικής θεραπείας. Το Holter ρυθμού αποτελεί την πιο συχνή μορφή περιπατητικής ηλεκτροκαρδιογραφικής καταγραφής, με 2 ή 3 κανάλια ηλεκτροκαρδιογραφήματος, τοποθετούνται ηλεκτρόδια στο στήθος του ασθενούς, για 24 έως και 96 ώρες. Οι βασικές ενδείξεις είναι, συγκοπή ή επεισοδιακή ζάληαίσθημα παλμώνεκτίμηση της καρδιακής συχνότητάς σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, καταγραφή πιθανών ασυμπτωματικών κοιλιακών εκτάκτων συστολών ή μη εμμένουσας κοιλιακής ταχυκαρδίας σε ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, , σύνδρομο QT ή σύνδρομο Brugada, εκτίμηση μετά από οξύ στεφανιαίο επεισόδιο και εκτίμηση σιωπηρής μυοκαρδιακής ισχαιμίας.

ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΜΕΛΕΤΗ

Αφορά τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά.

Περιλαμβάνει υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη με πλήρη υπερηχοτομογραφικό έλεγχο – triplex καρδιάς, μεγάλων αγγείων και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Γίνεται διάγνωση και αποκλεισμός παιδικών καρδιολογικών παθήσεων μελέτη φυσημάτων και συγγενών ανωμαλιών καρδιάς.

Επίσης εκτελείται προαθλητικός έλεγχος και χορήγηση σχολικής κάρτας.

Επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο Dr Παπαθανασίου Σωτήριος Dr., PhD, FESC, MSc

Ο καρδιολόγος Παπαθανασίου Σωτήριος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό έργο στην αθηροσκληρυντική νόσο και τις αρρυθμίες. Έχει εξειδίκευση στην επεμβατικη καρδιολογία, τις σύγχρονες διαγνωστικές απεικονιστικές τεχνικές υπερήχων με ιδιαίτερη ενασχόληση με τις σύμπλοκες αρρυθμίες, την κολπική μαρμαρυγή, τις βαλβιδικές καρδιοπάθειες, και την καρδιαγγειακή παθολογία παιδιών. Βασικό αντικείμενο αποτελεί η πρώιμη διάγνωση και η αντιμετώπιση της εξελισσόμενης αθηροσκληρυντικής νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ επίσης έχει ασχοληθεί με τις μυοκαρδιοπάθειες παίδων και ενηλίκων. Ένα μεγάλο τμήμα της καρδιαγγειακής διαγνωστικής διενεργείται στην κλινική στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και πιο σύνθετες διαγνωστικές πράξεις. Επίσης είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρυνσης, της Ευρωπαϊκής, της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ένωσης Επεμβατικής Καρδιολογίας.

ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΜΕΛΕΤΗ

Αφορά τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά.

Περιλαμβάνει υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη με πλήρη υπερηχοτομογραφικό έλεγχο – triplex καρδιάς, μεγάλων αγγείων και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Γίνεται διάγνωση και αποκλεισμός παιδικών καρδιολογικών παθήσεων μελέτη φυσημάτων και συγγενών ανωμαλιών καρδιάς.

Επίσης εκτελείται πεοαθλητικός έλεγχος και χορήγηση σχολικής κάρτας.