Στο καρδιολογικό ιατρείο της IASYS CLINIC το τμήμα υπερήχων είναι πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας εξυπηρετώντας τους νοσηλευόμενους της κλινικής αλλά και εξωτερικούς ασθενείς.

Πραγματοποιείται δισδιάστατη και τρισδιάστατη διαθωρακική  υπερηχοκαρδιογραφία, έγχρωμο Doppler-Triplex, όλου του φάσματος των καρδιακών παθήσεων και παθολογίας των μεγάλων αγγείων της καρδιάς όπως η υπερηχοκαρδιογραφική παρακολούθηση ογκολογικών ασθενών πριν από την έναρξη, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της  χημειοθεραπείας, ασθενών που πάσχουν με στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, αγγειοπλαστική ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη, βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες, ανεύρυσμα αορτής κλπ.

Πως γίνεται το υπερηχογράφημα καρδιάς;

Μέσω εκπομπής ήχων πολύ υψηλής συχνότητας γίνεται αντανάκλαση προς το εξάρτημα που ο ιατρός ακουμπά στο στήθος μας και με την βοήθεια υπολογιστών μετατρέπονται σε εικόνες. Έτσι στέλνοντας την δέσμη των υπερήχων μπορούμε να εξετάσουμε την καρδιά καθώς πάλλεται. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να δούμε με ακρίβεια το μέγεθος των καρδιακών κοιλοτήτων και να εκτιμήσουμε την συσταλτικότητα των καρδιακών κοιλοτήτων καθώς και την λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων.

Τι είναι το triplex;

Είναι μία από τις πλέον ολοκληρωμένες και αναίμακτες εξετάσεις της καρδιάς και της λειτουργίας των καρδιακών βαλβίδων. Εκτός από τις πληροφορίες που μπορούμε να έχουμε με το απλό υπερηχογράφημα καρδιάς με την προσθήκη του χρώματος έχουμε την δυνατότητα να καταγράφουμε την ταχύτητα με την οποία το αίμα περνάει μέσα από τις βαλβίδες και με ειδικούς υπολογισμούς να καταλαβαίνουμε αν λειτουργούν σωστά.

 

 

ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΡΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

 

Για να επιτραπεί η εγγραφή και συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες η προσκόμιση πιστοποιητικού υγείας για την δυνατότητος αθλήσεως είναι απαραίτητη. Την έχουν ανάγκη οι εξής κατηγορίες:

  • Μαθητές που συμμετέχουν σε αθλοπαιδιές του σχολείου.
  • Παιδιά μέλη ομάδων που συμμετέχουν σε προπονήσεις, αθλητικούς αγώνες, ακόμη και πρωταθλητισμό
  • Ενήλικες που επιθυμούν να ξεκινήσουν προπόνηση σε κάποιο γυμναστήριο ή κολυμβητήριο

Η σημασία του προληπτικού αυτού ιατρικού ελέγχου δεν είναι σε πολλούς γνωστή και δυστυχώς υπάρχει η αντίληψη ότι είναι μια διαδικασία εντελώς περιττή. Συνήθως γίνεται αναζήτηση απλώς μιας ιατρικής βεβαίωσης για να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στο εκάστοτε γυμναστήριο, χωρίς καμία πρόθεση να υποβληθούν σε κανονικό προαθλητικό καρδιολογικό έλεγχο.

 

Γιατί είναι σημαντικός ο καρδιολογικός έλεγχος;

Ο καρδιολογικός έλεγχος, για να θεωρείται πλήρης, πρέπει να περιλαμβάνει κλινική εξέταση από καρδιολόγο ή εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο, ηλεκτροκαρδιογράφημα και έγχρωμο triplex καρδιάς. Αυτά είναι απαραίτητα  για να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος που προστατεύει το παιδί και τον ενήλικο από τυχόν επιπλοκές την ώρα της άσκησης.

Ο καρδιολόγος είναι σε θέση τις περισσότερες φορές και μόνο με την απλή ακρόαση να διαχωρίσει ένα υγιές παιδί με ένα αθώο φύσημα από ένα παιδί με φύσημα το οποίο οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο, ενώ με την ακρόαση καρδιάς και ψηλάφηση των αγγείων μπορεί να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για την καρδιολογική κατάσταση του ενηλίκου ασθενούς.

Βέβαια υπάρχουν παθήσεις, οι οποίες γίνονται εμφανείς μόνο με ηλεκτροκαρδιογράφημα. Όπως είναι η καλοήθης αναπνευστική αρρυθμία, οι συστολές, αλλά και πιο περίπλοκες καταστάσεις των οποίων η έγκαιρη και σωστή διάγνωση είναι πολύ κρίσιμη.

Το έγχρωμο Triplex καρδιάς, είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό. Είναι αυτό που τελικά θα μας βεβαιώσει αν μια καρδιά είναι υγιής και μπορεί να ανταπεξέλθει σε αθλητική δραστηριότητα, χωρίς να κινδυνεύσει το παιδί ή ο ενήλικος. Επίσης είναι η εξέταση διάγνωσης παθήσεων που μπορεί να είναι σπάνιες αλλά πολύ σοβαρές όπως οι συγγενείς καρδιοπάθειες, στενώσεις των στεφανιαίων αγγείων ή αγγειίτιδες όπως η νόσος Kawasaki, μυοκαρδιοπάθειες, μυοκαρδίτιδες, το σύνδρομο Marfan και η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδος.

Για αυτές τις παθήσεις η κλινική εξέταση και το καρδιογράφημα δεν αρκεί. Το Triplex καρδιάς μπορεί να ανιχνεύσει τέτοιου είδους σοβαρές ασθένειες, των οποίων τα συμπτώματα εκδηλώνονται κυρίως κατά την έντονη σωματική δραστηριότητα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο προαναφερόμενος έλεγχος, είναι ακίνδυνος, δεν περιέχει κανενός είδους ακτινοβολία για το παιδί ή τον ενήλικα και δεν ταλαιπωρεί τον ασθενή.

 

Στο πολυιατρείο IASYS του ομίλου που βρίσκεται στο Κολωνάκι πραγματοποιούνται επιπλέον οι εξής εξειδικευμένες εξετάσεις:

  • Stress Echo (δυναμική ηχωκαρδιογραφία φόρτισης)  από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Δυναμική ηχωκαρδιογραφία σε εργομετρικό ποδήλατο.
  • Δισδιάστατη και τρισδιάστατη διοισοφάγειος υπερηχοκαρδιογραφία